Mindfulness begint bij jezelf > Mindfulness  > Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wél leren surfen

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wél leren surfen

You Go Girl, YUGO GIRL!

Yugo girl, zo ben ik vaak genoemd in mijn leven. Ik ben van oorsprong ook een Yugo. En ja, ik ben een girl. Dus ik zal dat nooit tegenspreken. Ik voel alleen weinig voor een stempeltje wat mijn achtergrond betreft. Want ik voel me minstens net zo Nederlands. Je vraagt je misschien af, waar gaat dit heen? Nou, het is vandaag toevallig 8 maart. “You Go Girl” staat dus ook in het teken van internationale vrouwendag.

Ik weet nog zo goed, de 8 maart gekte in Joegoslavië tijdens mijn jeugd daar. Het was echt een happening. Alle vrouwen werden in het zonnetje gezet. Zo gaaf vond ik dat! En niet alleen door mannen. Nee. Vrouwenclubs organiseerden events en feestjes voor elkaar. Het was een dag waar we naar uitkeken.

Mijn laatste 8 maart in Joegoslavië herinner ik me als de dag van gisteren. Ik had al mijn spaarcentjes bij elkaar gesprokkeld. Op naar de lokale bijoux winkel. Daar scoorde ik precies de oorbellen die ik wilde. Ik had er immers voor gespaard. Het waren van die glimmende klik-oorbellen, die alleen een meisje van 9 oprecht prachtig kan vinden. Maar mijn mama gelukkig ook. Ik zie haar nog voor me staan. Stralend. Dankbaar. Gelukkig. Die oorbellen klikkend aan haar oorlellen. De gouden oorbellen had ze ervoor uitgedaan. Wat was ik trots. Een pauw was er niets bij.

In Nederland is de 8 maart viering meer een interessant weetje. Zo van: “Wist je dat het vandaag internationale vrouwendag is?” Dat was één van die inburgeringsshocks die ik te verwerken had…

 

Fast forward naar 2019

25 jaar woon ik nu in Nederland. De 8 maart gekte is bij mij aardig afgezwakt. Al ‘feliciteer’ ik mijn moeder en zus nog wel. Soms haal ik zelfs een kleinigheidje voor ze. Maar vaak ook niet.

Stel je voor dat 8 maart veel méér dan alleen de internationale vrouwendag was

Wat als we vandaag gelijkwaardigheid en respect zouden vieren? Of op elke andere willekeurige dag.

Gelijkwaardigheid en respect, niet alleen tussen man én vrouw. Maar ook voor hetero, homo, bi of iets heel anders. En ook voor mensen die zwart, bruin, getint, wit én bleek zijn. Dik, gezet én dun. Oogverblindend mooi, onopvallend van uiterlijk én het type ‘your own kind of beautiful’. Oud, jong van geest én just young. Rijk, net rondkomend én arm. Nederlands én buitenlands. Gelovig, atheïst én spiritueel.

Want we zijn uiteindelijk allemaal mensen. Gelijk én toch uniek. Maar is het zo ook voor jou, in jouw leven? Ongelijkheid en strijd lijken het onderwerp van elke dag. Als je je aandacht daarop richt tenminste.

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wél leren surfen

Aldus Jon Kabat-Zinn. We hebben vaak geen invloed op de situaties die ons overkomen en waar we mee moeten dealen. Ongeacht of het fijne, neutrale of moeilijke situaties zijn, zijn er nou eenmaal. Verzetten heeft zelfs averechts effect: strijd levert meer strijd op, negativiteit meer negativiteit. Toch is opgeven ook geen oplossing. Maar wat dan wel? “.

Positiviteit is een kracht. Mijn aandacht richt ik daarom liever op wat wél goed gaat. En wat me moeiteloos lukt. Of wat mij gelukkig maakt.”

En als het even tegenzit, wat dan?

Bij moeilijke situaties help ik mezelf herinneren om stil te staan bij dat wat ik wél kan beïnvloeden: mezelf. Én mijn reacties op de moeilijke situatie.

Natuurlijk lukt dat niet altijd

Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik word meegesleept in negativiteit, stress of boosheid. En precies daar zit de clue: in het opmerken ervan. Zodra ik me ervan bewust ben, dan stop ik letterlijk. Die pauze geeft me ruimte om opnieuw te kiezen hoe ik erop wil reageren. Niet automatisch of negatief. Maar weloverwogen. Bewust. Positief.

Dankzij mindfulness heb ik mezelf hierin ontwikkeld. Mindfulness heeft me met andere ogen leren kijken naar mezelf en de situaties in mijn leven. Zodat ik een sterker en gezelliger mens ben geworden. Ik geniet van wat wel goed gaat, in plaats van me druk te maken over wat er eventueel ontbreekt of stoort.

De kwaliteit van aandacht bepaalt dus je ervaring. En die aandacht zit in iedereen. Ook in jou. Wist je dat je het heel eenvoudig kunt trainen?

Stel je voor dat jij leert surfen, op de golven van jouw leven?

Mindfulness geeft je de handvatten die je daarvoor nodig hebt. Lees meer over de 8-weekse Mindfulness Training die ik geef. De eerstvolgende groepstraining start op 8 mei in Zuiderlicht, Breda. Wie weet, tot binnenkort!