Blog

De ademruimte (een praktische mindfulness oefening – midden in je drukke dag)

De ademruimte - een break in 3 stappen

We hebben vaak haast. Dat merk je goed aan ons looptempo: gejaagd, zelfs als we tijd genoeg hebben. Het is gewoon ‘normaal’ geworden zo gejaagd te lopen. Vraag jezelf eens af: waar race je precies naartoe?

 

Herken je dit?

De dag begint vaak al gejaagd: abrupt gaat de wekker af. Nog even snoozen. En dan ineens denk je: “oei, het al zo laat?” Dus hup, opstaan. Spring je ook zo snel je bed uit?

 

Je hebt misschien wat afspraken staan. Of je gaat werken. Hoe dan ook, je reist ergens naartoe. Onderweg is het druk. Of het rijdt lekker door, maar elke stoplicht wordt rood voor je neus. Hoe voel je je als je onderweg stilstaat?

 

En dan is je (werk)dag nog niet eens begonnen… Toch heb je dan al je eerste portie gejaagdheid gehad.

 

Maar hier blijft het niet bij. Je dag gaat in dit gejaagde tempo gewoon door. Terwijl je werkt, je taken één voor één afhandelt, je terugreist naar huis, je nog even snel een boodschapje doet in die veel te drukke supermarkt, je avondeten kookt en snel een hapje eet want je moet op tijd door naar sport of een afspraakje…

 

En dan kom je thuis. Eigenlijk is het best laat al. Maar je hebt de hele dag “aan”-gestaan. Zo kun je onmogelijk gelijk naar bed gaan. Dus je ploft neer op de bank en gaat wat tv kijken. Even helemaal niets. Want als we niet “aan” staan, staan we vaak “uit”.

 

Stel je eens voor...

Dat je niet helemaal “uit” hoeft te staan om op adem te komen. Dat je een paar minuten tijd kan nemen MIDDEN in je hectische dag. Zodat je juist tijdens die gejaagdheid even incheckt bij jezelf. In plaats van dat je jezelf voorbij rent.

 

Dat kan met de ademruimte

Deze korte maar krachtige mindfulness oefening is speciaal bedoeld als break van je hectische dag. Zodat je een ruimer bewustzijn krijgt, juist als je ergens middenin zit. Normaal bij meditatie stappen we even helemaal uit onze dagelijkse bezigheden. De ademruimte is bedoeld om toe te passen midden op je dag, midden in je leven.

 

Doe ook mee!

Vanaf mijn vakantie in Frankrijk heb ik speciaal voor jou deze ademruimte meditatie opgenomen. Het is begeleid door mij. Je hoeft dus alleen maar te luisteren en mee te doen. De ademruimte kun je in 3 minuten doen. Ideaal op de heel drukke dagen. Maar ik geef de voorkeur aan een iets langere ademruimte. Daarom heb ik niet op de tijd gelet bij het begeleiden.

 

Ik heb het in een spontane bui voor je opgenomen. Zittend op mijn veranda bij het kaarslicht. Met de krekeltjes op de achtergrond. Tegen het einde van de meditatie hoor je zelfs wat verre achtergrondmuziek van de camping. Een mooi metafoor van de levendigheid om ons heen, als je het mij vraagt. Het leven dat altijd “aan” staat. Maar jij kunt er dus voor kiezen om er even niet aan mee te doen.

 

Trek er 10 minuten voor uit. Ga ergens zitten en give it a try. Ik hoor graag hoe je het vond.