Blog

Monkey Mind (zo word je vrienden met de aap in je hoofd)

Herken je de monkey in je mind tijdens meditatie?

Het grootste misverstand over meditatie is dat je geen gedachten hebt als je mediteert. Je hoofd denkt zoals je hart klopt. Het doet wat het moet doen.

 

Is de aap aan het stuur?
Ga even voor jezelf na: heb je de neiging om serieus in te gaan op alle gedachten die in je opkomen? Als je dat doet, dan verlies je de controle. De aap neemt het stuur van je over.

 

Is de aap je vijand?
We worden allemaal wel eens gek van die springende aap in ons hoofd. Dat is nou eenmaal vervelend. Maar wat doe je dan, als je je eraan irriteert? Verzet je je tegen de gedachten die als een aap heen en weer slingeren in je hoofd? Als je dat wel eens hebt gedaan, dan weet je vast wel dat dat niets oplost. Het geeft je zelfs meer onrust.

 

Hoe word je vrienden met de aap in je hoofd?
Die aap, die is er nou eenmaal. En hij blijft, wat je ook doet. Het goede nieuws is: zodra je hem hebt opgemerkt, kun je ook met hem dealen. Elke gedachte weer. Want elke keer dat je je realiseert dat je hoofd nou eenmaal denkt, besef je dat je niet je gedachten bent. Word daarom vrienden met je gedachten. Begroet de aap als je hem opmerkt en laat hem weer los om door te gaan met dat wat je aan het doen was. Dat is de essentie van mediteren. Observeren wat er is en zijn met wat er is. Voor, tijdens én na het denken.

 

Geef de aap een taak!
De Tibetaanse leraar Minquer Rinpoche geeft tips over hoe om te gaan met je ‘monkey mind’, die vooral opvalt tijdens het mediteren. Hij stelt voor dat je die aap in je hoofd een taak geeft in plaats van een banaan. Bijvoorbeeld de taak om de ademhaling te volgen. Zo blijf jij in charge. En de aap? Die is blij, want hij is graag bezig. En nu heeft hij een taak te verrichten.

 

Meditatie is misschien niet wat je denkt...

Meditatie is heel eenvoudig. Het is gewoon gaan zitten en met je aandacht blijven bij wat er is. Wat je hoort, hoor je. Wat je ziet, zie je. Wat je voelt, voel je. Wat je denkt, denk je. Wat er is, is er. Hou niets vast en hou niets af. Denk er niet te veel over na, maar doe het en dan wordt het je vanzelf duidelijk.

Of meld je aan voor de 8-weekse Mindfulness Training die ik geef

Dan leer je dit en nog veel meer. Stap voor stap én deskundig begeleid. De eerstvolgende groepstraining start in september 2019 bij Zuiderlicht, Breda. Wie weet, tot binnenkort!